Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 13.11.2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Raul Balogh,
Titlul articolului: Vocea patriotului
Acces online: https://www.cotidianul.ro/vocea_patriotului-4990.html


13 Noi 2005 Raul Balogh

Sfirsitul de saptamina a incins dezbaterile pe marginea statutului minoritatilor. Daca punctul de vedere al PC si PSD era deja cunoscut, acum si PD incepe sa strimbe din nas la adresa acestui proiect legislativ.

Desi Consiliul National de Conducere al Coalitiei a stabilit deja ca legea privind statutul minoritatilor sa treaca prin Camera Deputatilor in forma propusa de guvern, acest sfirsit de saptamina a tensionat din nou discutiile pe aceasta tema. Prezent simbata la Alba-Iulia, presedintele PD Emil Boc a declarat ca legea minoritatilor nu va putea fi votata fara amendamentele formulate de Comisia pentru Democratie prin Drept de la Venetia.

"Daca aceste conditii sint acceptate, putem vorbi de acest proiect in continuare, iar colegii de la UDMR sper ca vor intelege acest lucru. Nu poti sa promovezi un proiect de lege care nu corespunde standardelor internationale si care vizeaza super standarde, in Romania, care nu se regasesc nicaieri", a spus Boc.

Mai transant, presedintele PD Cluj, Daniel Buda, sustine ca legea va fi votata doar daca "se vor reformula articolele a caror interpretare poate duce la infiintarea de noi institutii ale statului" cu referire directa la Consiliul National al Autonomiei Culturale, institutie care se va infiinta potrivit respectivei legi. Emil Boc s-a ferit sa comenteze afirmatiile colegului sau, spunind ca inca nu a primit raportul Comisiei cu privire la statutul minoritatilor si ca nu poate emite o parere pina cind nu va consulta respectivul raport.

Bela il contrazice pe Boc

Replica a venit imediat din partea liderului UDMR Marko Bela. "Nu numai ca am trimis raportul tuturor liderilor partidelor din Coalitie, dar colegii din Camera Deputatilor au depus deja amendamentele pe marginea punctului de vedere al Comisiei", spune Marko. El este sustinut de liderul UDMR din Camera Deputatilor, Marton Arpad, care ne-a confirmat ca sint deja depuse cinci amendamente pe marginea observatiilor Comisiei de la Venetia. "Acest guvern a primit un vot de la Parlamentul Romaniei pe un program de guvernare. In acest program se regaseste si autonomia culturala, iar acele institutii care vor fi create au atributii doar in acest domeniu si nu in altul", i-a raspuns Marton lui Daniel Buda.

PC arunca paie pe foc

Neintelegerile sint alimentate si de PC care, desi in Coalitie a acceptat sa sustina legea statutului minoritatilor, critica respectivul proiect legislativ cu orice ocazie. "Legea trebuie adoptata, dar fara articolele otravitoare", a declarat simbata deputatul conservator Sergiu Andon, presedintele comisiei juridice a Camerei Deputatilor. Declaratia a fost facuta tot simbata, insa la Sfintu Gheorghe, unde liderii PC s-au intilnit cu reprezentantii societatii civile, politice, culturale si bisericesti romanesti din judetul Covasna pentru a afla opinia acesteia in legatura cu proiectul de lege privind Statutul minoritatilor nationale. �

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.